Produkty z mąki orkiszowej:

  • Chleb orkiszowy
  • Otręby orkiszowe
  • Płatki orkiszowe
  • Ziarno Orkiszu
  • Orkisz Omielony (Pęczak)
  • Orkisz dmuchany
  • Makaron orkiszowy
  • Mąka orkiszowa razowa
  • Kasza orkiszowa
  • Paluszki orkiszowe
  • Ciastka orkiszowe
  • Kawa orkiszowa
  • Piwo
  • Syrop słodowy z orkiszu

ORKISZ

Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Znany już przed 5000 lat, był uprawiany w południowej części Azji. Św. Hildegarda z Bingen (XI-wieczna mniszka) zalecała spożywanie orkiszu w każdym posiłku. Orkisz został wyparty przez masową produkcję pszenicy zwyczajnej, która ma większe plony i jest łatwiejsza w przemiale. Dzięki temu orkisz nie został zmodyfikowany i zachował swoje pierwotne cechy.

Pszenica orkisz jest zbożem mało wymagającym, jest odporna na warunki pogodowe i glebowe. Ziarno chronione jest przed wysuszeniem, zawilgoceniem i zanieczyszczeniem środowiska dzięki szczelnemu zamknięciu w plewie.

Obecnie ze względu na walory zdrowotne coraz częściej wykorzystuje się ją jako surowiec na chleb i wyroby cukiernicze, makaron, płatki, jako ryż orkiszowy, orkiszowa kawa, piwo orkiszowe, a nawet wódka.

Oprócz walorów zdrowotnych, orkisz wykorzystywany jest ze względów na walory smakowe (w smaku przypomina orzechy).

Zalety orkiszu

  • Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, przede wszystkim w żelazo, magnez, fosfor i wapń,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • nie wywołuje alergii,
  • cechuje się wysoką zawartością kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych.
  • dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
  • kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków
  • ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy maka Orkiszowa raczej ją spowalnia
  • powodują długotrwałą sytość,
  • zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po swieżo przebytej operacji
  • ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
  • kawa z Orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco, oraz przeciwalergicznie
  • piwo z Orkiszu jest napojem wzmacniającym porównywalny w smaku z piwem jasnym
  • Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krażenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.

MŁYN – KASZARNIA w Rudniku nad Sanem

współpracuje z gospodarstwami ekologicznymi na terenie województwa podkarpackiego:

  • obłuskuje orkisz uzyskując czystą pszenicę orkiszową
  • przemiela pszenicę orkiszową uzyskując:
    1. mąkę pełnoziarnową do wypieku chleba
    2. mąkę jasną do wypieku bułek, ciastek, do wyrobu makaronów (również gryczano-orkiszowy)
    3. otręby orkiszowe

Zdrowa żywność

Orkisz

Orkisz został wyparty przez masową produkcję pszenicy zwyczajnej, która ma większe plony i jest łatwiejsza w przemiale. Dzięki temu orkisz nie został zmodyfikowany i zachował swoje pierwotne cechy.   więcej

Gryka i kasza gryczana

Gryka z której powstaje kasza gryczana posiada wiele przeróżnych wartości odżywczych...   więcej

Przepis na wyśmienity chleb razowy

Składniki: (Porcja na 1 duży bochenek)

  • 0,7 kg mąki chlebowej
  • 15 g soli morskiej, sypkiej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 430 ml letniej wody, mąka do posypania, olej roślinny do natłuszczenia miski
  • duża blacha, lekko natłuszczona

Pokruszyć drożdże w palcach i wsypać do małej miseczki. Rozmieszać dokładnie z 4 łyżkami wody...   więcej