Przepis na wyśmienity chleb

Składniki: (Porcja na 1 duży bochenek)

  • 0,7 kg mąki chlebowej - (także razowej)
  • 15 g soli morskiej, sypkiej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 430 ml letniej wody, mąka do posypania, olej roślinny do natłuszczenia miski
  • duża blacha, lekko natłuszczona

Pokruszyć drożdże w palcach i wsypać do małej miseczki. Rozmieszać dokładnie z 4 łyżkami wody.

W mące zrobić wgłębienie i wlać zawiesinę drożdży oraz resztę odmierzonej wody. Odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z rozczynem i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować kulę i włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 1.5 – 2 godziny aż podwoi objętość. Jeśli ciasto jest dostatecznie wyrośnięte po włożeniu w niego palca zostaje dołek. Przebić ciasto w misce (zgnieść je lub spłaszczyć uderzając pięścią). Nadać ciastu podłużny kształt. Zrobić nożem trzy nacięcia i zostawić do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić chleb do piekarnika. Po 15 minutach gdy chleb zarumieni się na złoty kolor zmniejszyć temperaturę do 190 stopni  i piec jeszcze 20 – 25 minut.

Sprawdzić czy chleb jest upieczony: Jeśli opukiwany od spodu nie wydaje „głuchego” odgłosu wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika. jeszcze na 5 minut do piekarnika.